Tur de forţă al artistului inimilor, Petrică Mîţu Stoian, în sudul Vâlcii (interviu în exclusivitate)

29 august, 2017 Fara comentarii

Tur de forta al artistului inimilor Petrica Mtu Stoian, in sudul ValciiVara anului 2017 a fost una de pomină pentru mult îndrăgitul artist al scenei muzicii tradiţionale româneşti, Petrică Mîţu Stoian (foto mare), interpretul împărtăşindu-şi această vară cu vâlcenii din sudul judeţului nostru. Nu putem să nu remarcăm că Petrică Mîţu Stoian a cam fost artistul preferat de către primarii PNL din localităţile sudice ale Vâlcii care şi-au serbat ziua în această vară. Periplul artistului nepereche prin sudul judeţului nostru a început în comuna Ştefăneşti. A continuat cu comunele Mădulari, Şuşani şi Drăgoeşti. Peste tot pe unde a cântat, Petrică Mâţu Stoian a făcut senzaţie, dând, ca de obicei, din plin, dovadă de faptul că este fără doar şi poate, cel mai complet artist român al tuturor timpurilor, coborând de fiecare dată în mijlocul sătenilor pentru care cânta, prinzându-se chiar în horă cu aceştia, spre deosebire de alţi aşa-zişi artişti care se cred prea importanţi ca să respecte într-o manieră ca aceasta publicul care îi adoră. Ca o părere personală, Petrică Mîţu Stoian ar trebui să îşi lărgească puţin orizonturile remarcabilei sale cariere, deoarece teatrul de revistă este o latură pe care reuşeşte să o îmbine perfect cu cea muzicală. Spunem acest lucru deoarece rar ne-a fost dat să întâlnim un artist de muzică populară care să ştie să facă atmosferă şi prin diverse glume pe care le face cu publicul, fanii fiind de fapt în mijlocul poantelor artistului. Vorbim despre un umor de o eleganţă şi o inteligenţă aparte, motiv pentru care, dacă nu a scris-o nimeni până acum, o facem noi: Vă rugăm, dragi primari, nu mai invitaţi toate nonvalorile la Zilele Localităţilor dvs. Vâlcea îşi doreşte să fie o a doua casă pentru Petrică Mîţu Stoian şi, din câte am văzut noi la spectacolele din Vâlcea ale acestui artist pe care ne chinuim chiar să nu le ratăm, şi domniei sale îi plac vâlcenii dincolo de li-mitele posibilului.Remarcăm totuşi că au fost şi primari PSD-işti care i-au cam copiat pe liberali şi l-au invitat şi ei pe Petrică Mîţu Stoian la Ziua Localităţii lor, conştienţi probabil că este singurul care ar putea oricând scoate mii de suflete din case. Admiratorii vâlceni de pretutindeni şi chiar şi de pe alte meleaguri trebuie să ştie că Petrică Mîţu Stoian va fi din nou prezent în sudul Vâlcii, vineri, 8 septembrie a.c., aşadar tot la ceas de importantă sărbătoare creştină, de Sfânta Marie Mică, în comuna vâlceană Fârtăţeşti. Deocamdată, artistul a acordat, în exclusivitate, pentru Trustul de presă PRO ExpreS de Drăgăşani, un scurt interviu, telefonic, marţi, 29 august a.c., în timp ce se afla în drum spre un concert la Racoviţeni (Buzău), interviu pe care îl reproducem integral, în cele ce urmează:

 

– Cum v-ați simțit în acest miniturneu din sudul județului Vâlcea?

 

– M-am simțit extraordinar de bine. M-am simțit ca acasă. M-am simțit ca între prieteni, între oamenii care mă iubesc și pe care și eu îi iubesc și îi respect.

 

– V-a plăcut ceva în mod deosebit pe meleagurile noastre?

 

– Mi-a plăcut mai ales modul în care sunt așezate satele, hărnicia oamenilor de acolo, casele foarte frumoase, cu flori la ferestre și foarte bine puse la punct. Știți că atunci când intri prima dată într-o comunitate, observi hărnicia oamenilor sau lipsa ei. Nu este cazul în zona dvs. să vorbim de lipsă de hărnicie ci, dimpotrivă și asta mă bucură foarte, foarte mult!

 

– În care dintre cele patru localități unde ați cântat în această vară în județul nostru v-ați simțit cel mai bine și de ce?

 

– În toate patru localitățile m-am simțit la fel de bine. La Drăgoești a fost superb. Dar cred că la Șușani a fost ceva aparte. În primul rând,poziția acestei comune este una cu totul și cu totul aparte. Și chiar am fost primit altfel acolo. Oamenii au fost mult prea respectuoși față de alții care dau buzna pe scenă. Să vă spun ceva: dintre toate poverile vieții, aceasta este cea mai dulce povară pe care mi-am ales-o: să cânt în spectacole și mă bucur când dau peste un public care mă determină ca după ce se termină spectacolul să nici nu vreau să mă mai întorc la problemele de zi cu zi pe care și eu, ca orice om, le întâmpin. Un astfel de public a fost la Șușani… Noi plecăm din mijlocul oamenilor și eu unul nu cânt nici o dată trăirile mele, ci pe cele ale semenilor mei, tristețile și bucuriile lor. Trebuie, atunci când ești pe scenă, să fii un foarte bun psiholog, ca să îi simți pe oameni, să îți dai seama care este bogat, care este sărac, care-i zgârcit, care-i avar, care-i iubăreț… Și când îi vezi, cum să nu te apropii de ei, să faci o poantă cu ei, să îl faci chiar și pe cel mai supărat să se simtă bine măcar când ești tu, ca artist, alături de el? Dacă nu știi să faci acest lucru, atunci degeaba mai vii în fața oamenilor acestora!

 

– Aveți o melodie care credeți că s-ar plia cel mai bine pe publicul vâlcean? Dacă da, care ar fi aceasta și de ce?

 

– Pe întreg publicul român, nu numai pe cel vâlcean, cred că este melodia în care îi mulțumim lui Dumnezeu pentru tot ceea ce ne-a dat: ”Doamne-n viață-s mulțumit”. Este melodia cu care eu deschid de fiecare dată spectacolele mele. Căci, aici este un dialog cu Divinitatea și trebuie să-i mulțumim lui Dumnezeu și pentru ce e bun, și pentru ce este rău. După care urmează cântecul satiric, cântecul bahic, care sunt legate de oameni, că erau și oameni cu chef de petrecere, cu limbariță, asta este…

 

– Ce credeți că îi lipsește publicului vâlcean?

 

– Domnule, publicul vâlcean educație are, să știți! Chiar foarte multă. Îi mai trebuie un pic de bază materială. Adică să aibă din ce trăi mai decent. Să nu fie, cum se spune la mine la țară: nistoţit. Locuri de muncă, ceva de genul acesta. Mai multe și mai bine plătite… Asta îi lipsește.

 

– Din ce ați văzut prin Vâlcea și din ce cunoștințe aveți despre zona noastră, există un loc anume unde v-ar plăcea să filmați un videoclip?

 

– Eu am mai filmat odată la Muzeul Satului Vâlcean de la Bujoreni, de acolo din Râmnicu Vâlcea. Și mi-aș dori enorm să filmez un videoclip la Casa Memorială Anton Pann, tot de acolo din Râmnicu Vâlcea. Dacă nu mă înșel, este undeva lângă Parcul Zăvoi…

 

– Vă promitem că  îi vom transmite personal acest lucru primarului Gutău!

 

Şi-a început trilurile vâlcene la Ştefăneşti

 

ziua comunei stefanesti, judetul valcea, editia a VIa, 20 iulie 2017 _ 00Primul spectacol al artistului inimilor româneşti de pe raza judeţului nostru a avut loc, în această vară, la Ştefăneşti. Pe 20 iulie a.c., aşadar la zi de mare sărbătoare creştinească, în frumoasa comună vâlceană Ștefănești, sub bagheta celor doi capi ai comunei, respectiv primarul Sandu Uță și viceprimarul Ilie Popescu (foto), a avut loc, fără doar și poate, cea mai reușită petrecere de Ziua comunei din câte au fost programate a avea loc la această mare zi a Sfântului Ilie. La Ștefănești, a mai făcut atmosferă pe scena în aer liber alt îndrăgit interpret de muzică tradițională românească: Constantin Enceanu, care au fost ajutați şi de mai tinerii interpreți Lucica Bărănescu și Sebastian Tudora. Petrică Mîţu Stoian s-a simţit, în frumoasa pădure din zona Poligonului Armatei din satul Dobruşa mai ceva ca într-unul din videoclipurile sale de muzică populară. Chiar le-a promis petrecăreţilor de acolo că ia foarte serios în calcul varianta de a filma pe aceste meleaguri vâlcene un videoclip. Drept răsplată pentru primirea călduroasă şi pentru minunăţiile zonei, Petrică Mâţu Stoian a onorat cu mare drag cererea sătenilor de a cânta mai mult decât fusese stabilit în programul realizat de către autorităţile locale…

 

A cântat la Mădulari, pentru cei mai harnici vâlceni

 

madulari-2Sâmbătă, 5 august a.c., Petrică Mâţu Stoian a susţinut un recital de excepţie, pentru sătenii comunei vâlcene Mădulari, oameni despre care primarul de aici, social-democratul Daniel Dimulescu spune că sunt cei mai harnici vâlceni. Potrivit primarului Daniel Dimulescu, localnicii din Mădulari valorifică tradiţia, iar, în acest sens, administraţia locală va fi alături de aceştia, prin sprijin financiar. Locuitorii comunei Mădulari, oaspeţii şi invitaţii de seamă, dar şi fiii satului răspândiţi prin lume se vor bucura de această nouă ediţie a Sărbătorii comunei Mădulari: „Luna august este luna concediilor, iar prezenţa în localitate a celor care sunt plecaţi în străinătate pentru a-şi câştiga un trai mai bun m-a determinat să schimb data acestei manifestări. Acesta a fost şi motivul modificării datei evenimentului. Ziua comunei Mădulari nu este ziua primăriei, ci ziua locuitorilor acestei comunităţi. La Mădulari sunt oameni harnici, aici s-au născut personalităţi de seamă care au adus mai departe, în ţară şi în lume mesajul lor, iar acest eveniment este „Sărbătoarea fiilor satului“, a declarat primarul din Mădulari, social-democratul Daniel Dimulescu. Este un lucru pe care l-a remarcat şi mult iubitul interpret Petrică Mîţu Stoian, chiar de pe scenă, acesta spunând că apreciază că a venit într-o localitate care este comună doar cu numele, întrucât a văzut oraşe mult mai puţin dezvoltate decât aceasta. Bine că nu  a venit la Drăgăşani, că ar fi fost şocat, ca să spunem aşa, ca o paranteză. Alături de Petrică Mîţu Stoian, la Mădulari au cântat Orchestra Rapsodia Vâlceană, interpreţii Mariana Ionescu Căpitănescu, Marcela Fota, formaţia de dansuri populare „Strugurel de Mădulari”, dar şi formaţii de dansuri populare ale elevilor din localităţile Bărbăteşti, Creţeni, Mădulari şi Amărăşti. Iubitul interpret a şi punctat public că l-a încântat în mod deosebit să vadă cum, pe meleagurile din sudul Vâlcii, dragostea de folclor se perpetuează atât de frumos. Mai trebuie spus şi că, la Mădulari, Ziua Comunei se află abia la ediţia a patra, căci nimeni nu i-a acordat până acum o importanţă atât de mare precum actualul edil-şef, mai ales că, anul acesta, au fost comemoraţi 516 ani de atestare documentară a acestei localităţi.

 

Şuşani – comuna care i-a rămas în suflet!

 

petrica mitu stoian, la susani, 06 august 2017 _ 00La Şuşani, sătenii au comemorat cei 450 de ani de atestare documentară tot pe acordurile muzicii mult îndrăgitului artist român Petrică Mîţu Stoian. Alături de el, pe scenă, au mai urcat, pe 6 august a.c.:  Marcela Fota, Neta Soare și Cristian Bănățeanu, cărora li s-au alăturat interpreţi de muzică mai pentru tineret, cum ar fi:  Mi-nodora la Maxim și Sorina Ceugea. Desigur că a fost unică atmosfera creată de Petrică Mîţu Stoian care, mai ales la Şuşani, s-a remarcat de fiecare dată, prin harul său aparte: acela de a comunica excepţional cu publicul care îl adoră. Mai importantă este însă declaraţia pe care o veţi citi în interviul alăturat, integral, declaraţie care se poate centraliza, cu mai puţine vorbe în faptul că, dintre toate localităţile vâlcene unde a cântat până acum, Şuşaniul i-a rămas întipărit în sufletul său deosebit. Şuşaniul îţi mulţumeşte maestre şi te asigură că pentru această declaraţie, vei fi toată viaţa preţuit ca un fiu al acestor meleaguri. Mulţumim, Petrică Mîţu Stoian!

 

Spectacol superb şi “educativ”, de Sfânta Marie Mare, la Drăgoeşti!

 

selfie cu petrica mitu stoian, la dragoesti, 15 august 2017_00Atât de complet este, ca artist, Petrică Mîţu Stoian, că a ţinut chiar şi speech-uri despre lecţii de viaţă câtorva dintre fanii din comuna vâlceană Drăgoeşti. Ziua acestei localităţi a avut loc, ca de obicei, de la înfiinţarea ei, de când primar al acestei localităţi a ajuns tânărul şi ambiţiosul liberal vâlcean Gheorghe Melente, la zi de mare sărbătoare creştină, mai exact de Sfânta Marie Mare, pe data de 15 august. Aici, Petrică Mîţu Stoian a coborât de pe scenă şi s-a prins în horă cu toţi sătenii adunaţi cu sutele nu numai de pe raza comunei Drăgoeşti, dar chiar şi de pe alte meleaguri, chiar şi din afara judeţului Vâlcea. Chiar a primit lângă el, pe scenă, fanii din public, cu care s-a pozat şi cărora le-a dat lecţii de viaţă, muştruluind, cu umorul său excepţional, pe un tânăr apt de muncă dar care s-a lăudat că este întreţinut de părinţi şi chiar şi mai mult de către bunică. Artistul i-a spus că e bun de muncă şi e păcat să nu îşi folosească aceste aptitudini. Iar ca să fie treaba treabă, a invitat întreg publicul adunat ca să facă un selfie cu el, pentru un bun amic al său din Canada, ducând astfel numele şi chipurile drăgoeştenilor dincolo de Oceanul Atlantic, ceea ce nu orice artist are capacitatea şi dorinţa să facă pentru publicul pentru care fusese chemat doar să cânte. Petrică Mîţu Stoian nu ştie însă doar să cânte. El ştie să îşi iubească publicul şi asta înseamnă foarte mult. Alături de Perică Mîţu Stoian, la ediţia din a cest an a Zilei Comunei Drăgoeşti, au mai fost şi alţi artişti, printre care:  Costel Ghinea; Maria Bădilă Irimia; Rodica Nicolescu; Costel Scheanu; Maria Ghinea și Dan Albulescu.

ProExpresDragasani

Ziarele PubliPro


Pentru a citi un ziar dati click pe sigla lui...